Thursday, April 24

Online voting: Is it fair enough?

Sekarang musim blog kurang meriah. Kawan-kawan punye blog pun x diupdate sangat. Aku pun tak ada idea untuk menaip. Jadi, aku buat bancian (poll) di sisi blog. Sila-silakanlah cast your vote, lebih-lebih lagi bagi sesiapa yang belum berkesempatan untuk vote dalam pilihanraya baru-baru ini. At least boleh juga melepaskan gian untuk vote. Hehehe. =p

Ok, back to the topic. The topic for today: is online voting fair enough to decide anything? Or specifically to decide who is at the top place for a contest, or an award?

What I think:

- online voting is vulnerable to error, in which a person can cast a vote more than once (try it on my polls! Refresh the page before you vote for the second time :D).

- online voting can be done by anyone; even a small 4 year old kid who knows nothing about the poll can cast a vote by just one single click.

- not everyone can be online, so online voting does not represent the whole public.

- online voting can be totally controlled by the owner for his own purpose.

- online voting can be hacked by genius hackers, it can be voted over and over by an automatic robot.

- online voting is only for fun.


Yes, what I really think is, it is only for fun. Nothing more, nothing less.

Even if in the real voting process people can do so many tricks to achieve their own purpose, how can an online voting be a benchmark to decide anything important?

That's what I think. Tell me your opinion. Every comment (whether you agree or not) is truly appreciated.
Dan sila-silakanlah vote untuk kaler blogku. Reminder: a person can vote only once! (I accidentally voted twice) :D

Wednesday, April 23

Warning!! Achtung achtung...

Ding dung..ding dung. Achtung, achtung..
(maksudnya: Ding dung..ding dung. Perhatian, perhatian..)

Hari ini asyik kedengaran bunyi alarm dan announcement di pejabat. Lepas itu datanglah berbelas-belas kereta bomba dengan sirennya yang agak membingitkan.

Tak ada pula announcement mengarahkan kami keluar dari bangunan hari ni. Kalau minggu lepas, situasinya agak sama juga tapi kami diarahkan keluar. Menurut office mate ku, hari ini bangunan lain yang terlibat. Aku angguk saja, sebab aku memang tak faham announcement yang dibuat dalam bahasa Jerman itu.

I realize that being in the office inside a chemical plant, the danger is always there. Long long time ago, in 1921, dah pernah berlaku explosion di sini. Read here. Seriau juga aku lepas membaca pasal explosion ni suatu ketika dulu. Some of the facts:

*The explosion was estimated be equivalent to about 1–2 kilotonnes of TNT and was heard as a loud bang in Munich, more than 300 km away.

*The pressure wave ripped roofs off up to 25 km away and destroyed windows even farther away. In Heidelberg (30 km from Oppau), traffic was stopped by the mass of broken glass on the streets.

*About 80 percent of all buildings in Oppau were destroyed, leaving 6500 homeless. At ground zero a 90 m by 125 m crater, 19 m deep, was created.




Nonetheless, I think chemical plant is one of the safest workplaces. See here:

and also here. Anymore link(s) to make me feel safer? Hahaha. just kidding.

Walau di mana pun kita berada, hanya Dia yang Maha Mengetahui. =D

What hurts the most...

What do you think hurts the most in our life? This question comes into my mind after I watched the House M.D. Season 1 Episode 10 last night. A mother lost both her child and her husband in a car accident, in which she was the driver. She fought against her disease alone, with an empty heart, and she was full of regrets.


Rascal Flatts in their song 'What hurts the most' say:

''What hurts the most
Was being so close
And having so much to say
And watching you walk away
And never knowing
What could have been
And not seeing that loving you
Is what I was tryin' to do''


So here it is also about losing. I also think that what hurts me the most are related to losing; losing someone that you love, losing a person you called friend, losing something that you really appreciate, losing your confidence, losing your trust to someone, losing your good health, losing, losing .....and of course losing everything is the most torturing of all. Oh yes, losing weight is also not good for me. I might be sad for that too. :p


I remember someone once said , ''It is not good to keep thinking of what that hurts you when you lost someone or something, because what you have lost might never come back. You better think of how to move on and start anew.'' Is it that simple? Think positively. Don't think about it too hard. The truth is, you will never stop thinking about what you have lost, because it will be in your memories forever. The most important thing is, how you accept the losing situation and how you can control it as a preparation to face the same condition(s) in the future.


So, what hurts you the most?Is it love or is it hate? Is it health or is it wealth?
Masing-masing antara kita pastinya ada cerita berbeza tentang ini, kan.

Monday, April 21

New Obsession: Nelly Furtado...


I spent some of my time today to hear the rest of the songs from the Loose album by Nelly Furtado. Sebelum ini, aku cuma layankan lagu 'Say It Right' saja daripada album yang sama. Sekarang aku sedang layankan:
- Say it right
- Maneater
- All Good Things (Come to an end)

- Wait for you

- Te Busque (ft. Juanes)


I checked the top 25 most played songs in my iTunes, and guess what, the song at the top of the list is "Say It Right", as expected. I hear the song almost everyday, so there is no wonder.

I know it is not really an obsession, it's just a simple logic. The songs are really nice, so I like it. Nothing much that I want to promote, you should hear the songs yourself, if you haven't. But, I guess most of us have heard from her before.

So, now my list of favourite artists goes up again. Music makes our life a little bit more exciting, isn't it? Music sometimes can change our emotional feelings and the state of mind. Music sometimes reminds us of our old memories. And I do think sharing the same interest in similar kind of music with the others is really something.

Bosan membaca? Aku pun bosan juga. Sebab itu aku menaip. (refer to my blog title..hehehe). I have no idea to type something here, but I want to. Ok, lets talk about something else.

No more music talk. Just now, I copied some of my photos from the computer to my external hard disk drive, and it came out with this "4 days and 16 hours remaining" time for copying.



Are you kidding me, Windows? Fortunately, it only took about 10 minutes. It must be interesting if the Windows really need 4 days and 16 hours just to copy 6,349 photos (6,41 GB). Then all Windows user will go to Mac, or go to the safer and better Linux.

I want to change to Linux in the near future, but can I bear with losing some of the games, and features that I am really familiar with in Windows? I guess we are just too dependant on Windows since from we started to touch the mouse. At least for me.

Saturday, April 19

My happiness

Aku sangat gembira dan bersukur kerana:

*INI. Thank you very much best buddy. I really really appreciate it. Nanti ku balik akan ku belanja makan ye. Hehehe :D

*Berat badanku bertambah 1 kg! Aku timbang 4 hari berturut-turut sejak hari Selasa, ternyata berat badanku sudah bertambah. Jangan-jangan penimbang berat itu rosak? Hahaha. =p

*Reportku untuk first project sudah hampir siap. Nak start final report..nak start..nak start...huhu =D

*Sudah tamat menonton Dae Jang Geum semalam. Lepas ni nak layan All In (suggested by Farah) dan House M.D (suggested by Amir). Mana satu patut ku layan dulu? Korea atau omputih?

*Seminggu lagi, akan travel ke Benelux bersama kawan-kawan. (Benelux = Belgium Netherlands Luxembourg). I know we should boycott Netherlands, but everything was planned since before the video leakage. Can't wait to see the tulips! ^-^

*Hari ini Jumaat, esok cuti lagi! Nak window shopping lagi.. =D

''Life is full of sweetness and bitterness, just accept them both with gratefulness and contentment since they are what that make your life so meaningful and beautiful, then you will have a bliss'' - moroka, 18.04.2008.

Friday, April 18

K-Drama worth watching...

Baru saja tamat menonton Dae Jang Geum untuk kali kedua. First time tengok drama ni tahun 2005 kalau tak silap perkiraan. Memang best. Mungkin sebab aku peminat drama korea agaknya. Aku tahu, ada sesetengah orang memang menyampah dengan drama korea ni. Siap bagi list reason lagi sebab apa tak suka drama korea. Who cares? Masing-masing ada minat sendiri. Aku tak kisah asalkan aku dan kamu bahagia okay. Hahahaha.

Now, back to the topic, this is my all time favourite korean drama list (mengikut rankingku..hehehe), recommended to any korean drama lover. Even if you're not, you can start to watch it now, maybe you will know why we like korean dramas.


1. Dae Jang Geum/Jewel In The Palace - the longest and maybe the best korean drama that I have watched so far. Consists of 70 episodes with total 54 hours of show. With a lot of moral values, great story of a great woman, great costumes, this drama is a must watch show.
2. Full House -the first korean drama that I watched. Love it. I didn't remember how many times I have watched it over and over (it must be more than 5 times for sure..hehe). I started to watch other korean dramas after falling deeply in love with this drama. Wahaha=p

3. My Girl - ini bukanlah drama kedua atau ketiga, tetapi drama ini memberikan impak yang agak besar selepas Full House. It is very enjoyable for sure. Seingat aku, aku cuma menonton drama ini 3 kali sahaja. Lepas itu naik malas, sebab aku sudah ingat satu persatu jalan ceritanya. Hahahaha.

4. Love Story in Harvard - drama ini agak serius, dan mungkin membebankan minda kerana jalan ceritanya yang agak berat. Tentang student, tentang kerja amal, tentang pekerjaan (lawyer dan doktor), tentang penyakit dll...berat bukan? Tapi jangan risau, endingnya yang mantap akan membuatkan segala keberatan itu berakhir. Hehehe. :D


5. Bad Family - Bukanlah tentang ahli keluarga mafia atau gangster, tapi cuma tentang ahli keluarga yang tidak berapa baik pada mulanya. Drama yang memang menghiburkan, dan boleh dilayan ketika bosan, sambil memakan cekedis. Worth watching sebab tu masuk dalam list ni. :D


6. Fantasy Couple - Menarik sebab jalan ceritanya yang unik. Expect the unexpected. Vengeance can turn into love and care, and vice versa. I simply love it. :D



7. Super Rookie - you're not excellent in study, doesn't mean that you will not be excellent in your career. It is a very funny and inspiring drama. Berjaya menarik abang aku (yang bukanlah penggemar cerita korea) untuk menonton sehingga habis. Aku bangga. :D

8. Wonderful Life - Life is so wonderful, even though there a lot of pain that we must endure before we can achieve that wonderfulness. Small mistake sometimes leads to greater problem in the future, but it can also teach us to be more independent, and be more mature. And, the little girl in this drama is vereh cute =D


9. Winter Sonata - drama yang menyayat hati. Untuk mereka yang sentimental, cerita ini sememangnya sesuai untuk jiwa raga anda. Bersedialah untuk bersedih dari awal sehingga ke akhir cerita. Sob3x...huh.~

10. Successful Story of A Bright Girl - cerita tentang kanak-kanak periang dengan jejaka yang egoistik. Bolehlah dilayan jika bosan.


11. Sweet 18 - What happens when you got married at a very young age in the modern world. 18 is considered young nowadays, tak matang lagi orang cakap. Enjoyable drama. :D


12. Stairway to Heaven - konsep dramanya hampir sama dengan Winter Sonata, tapi masing-masing ada keunikannya yang tersendiri. Sedih yang tak berpenghujung..huhuhu. ~



So far, itu je kot. Drama yang aku rasa boleh la ditengok sekali, lepas itu boleh delete terus daripada hard disk pun ada jugak. Ni ha...

- Autumn in my heart
- Rebirth
- My Name is Kim Sam Soon
- Sorry, I love you
- Hwang Jin Yi
- Coffee Prince
- Hello! Miss.
- Lovers in Paris
- Summer Scent
- Alone in Love
- Delightful Girl Choon Hyang
- Goong aka Princess Hours
- My Love Patzzi

Lepas ni, aku nak tengok:

- All in (24 episodes)
- Jumong (81 episodes) - lagi banyak daripada Jang Geum, best sangatkah??


Ada lagikah drama-drama best yang aku tertinggal? Banyak sangat drama baru sekarang ni, aku pun tak tahu mana satu yang nak dilayan.


Report...and report.

In progress of finishing formal report for the first project. Alhamdulillah everything goes well, and my supervisor gives very much supports and advices in doing the report.

Now, wanna start doing the final report, which I have wanted to start from the last week but it was postponed due to changes of weather. (Alasan semata). Sekian.

Ok ok, to make my post longer, this is part of the report. Enjoy...hahaha.

''DEEPSim which stands for Discrete Element for Engineering Particulate Simulation is a proprietary software developed by BASF to model the particulate systems using the discrete element method. It uses linear spring dashpot model to.....bla bla bla....''


You don't understand it? Don't worry, I also don't...hahaha.

That's it, done for today. Its 4.30 pm. Wanna go home now. :D

Thursday, April 17

Renungan bersama....

Farshy Al-Turab
by Meshary Alarada




farshi atturabu yadhommouni wa hwa ghita'i
hawli arrimalu taloffuni bal men wara'i
wallahdu yahki dholmata fiha ebtila'i
wannuru khatta kitabahu unsa lika'i

farshi atturabu yadhommouni wa hwa ghita'i
hawli arrimalu taloffuni bal men wara'i
wallahdu yahki dholmatan fiha ebtila'i
wannuru khatta kitabahu unsa lika'i unsa lika'i

wal ahlu ayna hananuhum be'ou wafa'i be'ou wafa'i
wassahbu ayna jumu'ouhom taraku ikha'i taraku ikha'i
wal malu ayna hana'uhu sara wara'i
wal esmu ayna bariquhu bayna athana'i

hadhihi nihayatu hali farshi atturabu
farshi atturabu yadhommouni wa hwa ghita'i
hawli arrimalu taloffuni bal men wara'i
wallahdu yahki dholmata fiha ebtila'i
wannuru khatta kitabahu unsa lika'i unsa lika'i

wal hubbu wadda a shawqahu wa baka raietha'i wa baka rietha'i
wddamngu jaffa masiruhu bagda buka'i
walkawnu dhaqa bi wessihi dhaqat fadha'i
fallahdu sara bi jothati ardhi sama'i
hadhihi nihayatu hali farshi turabi

wal khawfu yamla'u ghorbati wa hozna da'i
arju athabata wa ennama 'asaman dawa'i
warrabu adhu mokhlisa anta raja'i
abghi ilahi jannatan fiha hana'i
warrabu adhu mokhlisa anta raja'i
abghi ilahi jannatan fiha hana'i


(Translation)

Dust is my bed, embraces me and it's my cover now
The sand surrounds me even behind my back
And the grave tells a dankness of my affliction
And the brightness draws a line

Dust is my bed, embraces me and it's my cover now
The sand surrounds me even behind my back
And the grave tells a dankness of my affliction
And the brightness draws a line

Where is my family's love? They sold my loyalty!
And where is my group of friends? They left my brotherhood!
Where is the bliss of money? It's behind my back now
And my name (reputation) where is it shine between praises
This is my end and this is my bed

Dust is my bed, embraces me and it's my cover now
The sand surrounds me even behind my back
And the grave tells a dankness of my affliction
And the brightness draws a line

And love farewells its longing and my elegizing cried
And the tears went dry after crying
And the universe became narrow and so is my space
And the grave became my ground and sky
This is my end and this is my bed

Fear fills my estrangement and sadness is my illness
I expect firmness and I swear it's my cure
And for Allah i pray faithfully, you are my hope
Allah! I desire heaven, to find bliss in it

And for Allah i pray faithfully,
you are my hope Allah!
I desire heaven, to find bliss in it.

credit (for suggesting this song long time ago): Anep

Wednesday, April 16

Personaliti Berdasarkan Bulan Kelahiran

Warning: This post is long. If you are tired of looking and reading, don't start.
Sudah lama mencari artikel ini, hari ini baru terdetik di hati untuk search di Mr. Google. Sebelum ini aku pernah membacanya beberapa kali, banyak juga perkara yang kebetulan sama dengan personaliti aku. (terutamanya yang baik-baik tu...hahaha. =p)


Baca untuk bulan kamu lahir sudahlah ya. Artikel ni sangat panjang kalau kamu ingin baca kesemuanya. Nanti tak pasal-pasal kamu membuang masa seperti aku.

Rahsia di sebalik bulan lahir, ianya berdasarkan kajian selama 25 tahun oleh Dato' Fadzilah Kamsah berkaitan sikap manusia. Sejauh mana ketepatan dan kebenarannya, tidaklah diketahui. Semoga anda semua terhibur membaca rahsia bulan lahir anda dan insan di sekeliling anda.

JANUARI
* Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
* Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
* Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
* Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
* Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
* Pandai mengambil hati orang lain.
* Pendiam kecuali telah dirangsang.
* Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
* Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
* Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.
* Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
* Cukup sayang pada kanak-kanak.
* Suka duduk di rumah.
* Setia pada segala-galanya.
* Perlu belajar kemahiran bersosial.
* Sifat cemburu yang sangat tinggi
FEBRUARI
* Berfikiran abstrak.
* Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
* Bijak dan pintar
* Berpewatakan yang mudah berubah.
* Mudah menawan orang lain.
* Agak pendiam.
* Pemalu dan rendah diri.
* Jujur dan setia pada segalanya.
* Keras hati untuk mencapai matlamat.
* Tidak suka dikongkong.
* Mudah memberontak apabila dikongkong.
* Suka kegiatan yang lasak.
* Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
* Mudah mempamerkan marahnya.
* Tidak suka benda yang remeh-temeh.
* Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
* Sangat berani dan suka memberontak.
* Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.
* Pemerhatian yang tajam.
* Suka hiburan dan sukan.
* Suka benda yang bersifat seni.
* Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
* Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
* Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
* Belajar untuk mempamerkan emosi
MAC
* Berpesonaliti menarik dan menawan.
* Mudah didampingi.
* Sangat pemalu dan pemendam rasa.
* Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.
* Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.
* Suka pada kedamaian.
* Sangat peka pada orang lain.
* Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.
* Tidak cepat marah dan sangat amanah.
* Tahu membalas dan mengenang budi.
* Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.
* Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal.
* Suka berangan-angan.
* Suka melancong.
* Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.
* Kelam kabut dalam memilih pasangan.
* Suka dengan hiasan rumahtangga.
* Punya bakat seni dalam bidang muzik.
* Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.
* Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan (moody)
APRIL
* Sangat aktif dan dinamik.
* Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.
* Sangat menarik dan pandai menjaga diri.
* Punya daya mental yang sangat kuat.
* Suka diberi perhatian.
* Sangat diplomatik (pandai memujuk ).
* Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.
* Sangat berani dan tiada perasaan takut.
* Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.
* Emosi cepat terusik.
* Cuba kawal perasaan.
* Kecenderungan bersifat pendendam.
* Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan.
* Kuat daya ingatan.
* Gerak hati yang sangat kuat.
* Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.
* Berpenyakit disekitar kepala dan dada.
* Sangat cemburu dan terlalu cemburu
MEI
* Keras hati & degil.
* Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
* Pemikiran yang tajam.
* Mudah marah apabila tidak dikawal.
* Pandai menarik hati & perhatian orang lain .
* Perasaan yang amat mendalam.
* Cantik dari segi mental & fizikal.
* Tidak perlu dimotivasikan.
* Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
* Mudah dipujuk.
* Bersikap sistematik (otak kiri).
* Suka berangan.
* Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.
* Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.
* Daya khayalan yang tinggi.
* Permikiran yang tajam.
* Pandai berdebat.
* Fizikal yang baik.
* Kelemahan sistem pernafasan.
* Suka sastera, seni & muzik serta melancong.
* Tidak berapa suka duduk di rumah.
* Tidak boleh duduk diam.
* Tidak punya ramai anak.
* Rajin dan bersemangat tinggi.
* Agak boros
JUN
* Berfikiran jauh & berwawasan.
* Mudah ditawan kerana sikap baik.
* Berperangai lemah lembut.
* Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
* Idea yang terlalu banyak di kepala.
* Bersikap sensitif.
* Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).
* Sukar melakukan sesuatu dengan segera.
* Bersikap suka menangguh-nangguh.
* Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.
* Cepat marah & cepat sejuk.
* Suka bercakap & berdebat.
* Suka buat lawak & bergurau.
* Otaknya cerdas berangan-angan.
* Mudah berkawan & pandai berkawan.
* Orang yang sangat tertib.
* Pandai mempamerkan sikap.
* Mudah kecil hati.
* Mudah kena selsema.
* Suka berkemas.
* Cepat rasa bosan.
* Sikap terlalu memilih & cerewet.
* Kurang mempamerkan perasaan.
* Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.
* Suka pada barang yang berjenama.
* Mudah menjadi eksekutif.
* Kedegilan yang tidak terkawal.
* Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.
JULAI
* Sangat suka didamping.
* Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.
* Agak pendiam kecuali dirangsang.
* Ada harga dan maruah diri.
* Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.
* Mudah dipujuk dan bercakap lurus.
* Sangat menjaga hati orang lain.
* Sangat peramah.
* Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.
* Berjiwa sentimental.
* Jarang berdendam.
* Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.
* Tidak suka benda remeh-temeh.
* Membimbing cara fizikal dan mental.
* Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang.
* Layanan yang serupa terhadap semua orang.
* Tinggi daya simpati.
* Pemerhatian yang tajam.
* Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.
* Mudah dan rajin belajar.
* Suka muhasabah diri.
* Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.
* Suka mendiamkan diri.
* Suka duduk di rumah.
* Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.
* Tidak agresif kecuali terpaksa.
* Lemah dari segi kesihatan perut.
* Mudah gemuk kalau tak kawal diet.
* Minta disayangi.
* Mudah terluka hati tapi lambat pulih.
* Terlalu mengambil berat.
* Rajin dalam membuat kerja
OGOS
* Suka berlawak.
* Mudah tertawan padanya.
* Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
* Berani dan tidak tahu takut.
* Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
* Pandai memujuk orang lain.
* Terlalu pemurah & bersikap ego.
* Nilai harga diri yang sangat tinggi.
* Dahagakan pujian.
* Semangat juang yang luar biasa.
* Cepat marah & mudah mengamuk.
* Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
* Sangat cemburu.
* Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
* Cepat berfikir.
* Fikiran yang berdikari.
* Suka memimpin & dipimpin.
* Sifat suka berangan.
* Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.
* Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.
* Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.
* Belajar untuk bertenang.
* Sikap kelam kabut.
* Romantik, pengasih dan penyayang.
* Suka mencari kawan
SEPTEMBER
* Sangat bersopan santun & bertolak ansur.
* Sangat cermat, teliti & teratur.
* Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.
* Pendiam tapi pandai bercakap.
* Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.
* Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
* Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
* Sangat sensitif yang tidak diketahui.
* Orang yang banyak berfikir.
* Daya pentaakulan yang baik.
* Otak bijak & mudah belajar.
* Suka mencari maklumat.
* Kawal diri dari terlalu mengkritik.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia.
* Suka sukan, hiburan & melancong.
* Kurang menunjukkan perasaannya.
* Terluka hatinya sangat lama disimpan.
* Terlalu memilih pasangan.
* Sukakan benda yang luas.
* Bersistematik
OKTOBER
* Suka berbual.
* Suka orang yang sayang padanya.
* Suka ambil jalan tengah.
* Sangat menawan & sopan santun.
* Kecantikan luar & dalam.
* Tidak pandai berbohong & berpura-pura.
* Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.
* Sentiasa berkawan.
* Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.
* Cepat marah.
* Macam pentingkan diri sendiri.
* Tidak menolong orang kecuali diminta.
* Suka melihat dari perspektifnya sendiri.
* Tidak suka terima pandangan orang lain.
* Emosi yang mudah terusik.
* Suka berangan & pandai bercakap.
* Emosi yang kelam kabut.
* Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).
* Suka melancong, bidang sastera & seni.
* Pengasih, penyayang & lemah lembut.
* Romantik dalam percintaan.
* Mudah terusik hati & cemburu.
* Ambil berat tentang orang lain.
* Suka kegiatan luar.
* Orang yang adil.
* Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.
* Mudah patah semangat
NOVEMBER
* Banyak idea dalam perkara.
* Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
* Berfikiran kehadapan.
* Berfikiran unik dan bijak.
* Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
* Pemikiran yang tajam.
* Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
* Sesuai jadi seorang doktor.
* Cermat dan teliti.
* Personaliti yang dinamik.
* Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
* Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
* Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
* Terlalu degil dan keras hati.
* Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
* Tak suka marah kecuali digugat.
* Mudah ambil berat terhadap orang lain.
* Pandai muhasabah diri.
* Cara berfikir yang lain dari orang lain.
* Otak yang sangat tajam.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Tidak hargai pujian.
* Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
* Cuba sampai berjaya.
* Badan yang sasa.
* Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
* Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
* Suka duduk di rumah.
* Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
* Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
* Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
* Bercita-cita tinggi.
* Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah
DISEMBER
* Sangat setia dan pemurah.
* Bersifat patriotik.
* Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
* Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
* Bercita-cita tinggi.
* Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
* Seronok bila didampingi.
* Suka bercampur dengan orang.
* Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
* Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.
* Tidak pandai berpura-pura.
* Cepat marah.
* Perangai yang mudah berubah-ubah.
* Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.
* Benci pada kongkongan.
* Suka berlawak.
* Pandai buat lawak dan berfikiran logik.

So, macam mana? Ada dekat-dekat sama dengan personaliti kamu semuakah? Hehehe. =D
Sekarang cuba kamu lihat dan teliti bulan lahir sesiapa yang kamu ingat, famili atau kawan-kawan. Bandingkan personaliti mereka dengan apa yang ditulis.

Guess what? I found out that some of these statements are true, especially for my big bro and younger sis. Kemungkinan di sini:
*kajian ini memang boleh diterima in general. 60 - 70 % of the statements are true.
*statements yang dibentangkan di sini memang common, akan ada yang bersangkutan dengan sesiapa bagi setiap bulan.

So, what do you think? Anyway, this is just for fun. Don't think about it seriously. =D

What I do & don't like working with computer...

I do like:

- indoor work, worry-free about the weather

- eat & drink anytime i like

- tease and talk to my office mates whenever I like

- surfing the internet when I'm bored to death

- hear to musics all the time

- keyboard and mouse - yesssza I am a computer freak!



I don't like it when and only when:

the computer ''hang'', stucked, jammed... all those words that make all of my works gone in 60 seconds!

just like TODAY! dammit.



I guess I should bear with the only reason I don't like about working with computer.
Should I?

Regrets...and appreciation.

Life, sometimes is full of regrets:

  • You like someone very much, but you don't have the courage to tell her that you like her. You live without any regret until one day, you know that she used to like you in the past, but it's already too late.

  • You want to be close to someone so badly, but at the same time, you know that 'that someone' will be hurt even more than you do if you continue to be together. You keep your feeling of wanting to be together without regrets, until one day, the person is no longer with you.

  • You want to treat everyone equally, in term of love and care, but you know, no matter what you couldn't do that, because everyone is different, and they also treat you differently from the others. You live without any regret, until one day, the person that you treat with love and care doesn't even care about you.


But the truth is, life is good enough to be appreciated:

  • You know that even if you're not with someone you like, it is good enough to see them happy. Her smile at least will make you smile.

  • You can't possibly be close to everyone, because not everyone would like to be close to you too, but at some point, you will be able to realize that it is good enough to have some good friends, rather than thousands of them that will become your worst enemy at anytime.

  • You keep thinking that your life is not good enough, you keep wanting something more and more, but this morning you saw in the media that a lot of other people are suffering in the other part of the world. You realize something important here....
Enjoy your life as long as you can because life is short, and there is no reason for you not to be happy in that short moment of life. =D

Sunday, April 13

Be strong...

Jang geum:
I can't go out
I am like the people who were abandoned here
I am just like them

I have been abandoned by the others
I have been abandoned by my colleagues
What did I do wrong?
I did not harm anyone
I'm only walking on the path i need to walk
Until now, I have been persevering and persevering
I have been bearing with all the hardship

Now I can't take it anymore
I can't persevere anymore
I was abandoned
I was rejected
I can't take this
I feel lost
I feel that I am floating in the air and I can't find my ground
What did I do wrong?
What did I do wrong?


Min Jio-Ho:
You did nothing wrong
It just that you have yet another wall
you need to cross over
This is the war of people

Perhaps the more credits you have
That wall will be higher and higher
You need to find a way to cross it
No matter how much credits you have
If you cannot cross the wall
Then all of your effort will be wasted.

Jang geum:
I don't have faith.
No, I have lost all my faith


Min Jio-Ho:
It is alright if you don't have faith
As long as you give your heart in all that you do
You must stand up again
I don't like to see you give up so easily.
You must get out of here.


- Dae Jang Geum, Episode 51.



Somebody, be Min Jio-Ho for me, please. =p

Saturday, April 12

New Layout...

Hari ini Jumaat, esok Sabtu. Maksudnya, cuti bermula. Aku gembira. Boleh menonton lagi.



Malam ni aku gatal tangan sikit untuk mengemas kini blog. Lepas saja menonton movie Van Helsing tadi, terfikir pula untuk mengubah header blog yang tidak pernah ditukar setelah sekian lama, mungkin sejak aku mula-mula berblog lagi.

So, there it goes. I changed the header, and some of the colours too, if you notice.

Maaflah andai menyakitkan mata kamu yang membaca. Aku memang tidak pakar bab-bab graphic ni.

Any comment or suggestion? Atau ada di antara kamu yang sudi membuatkan layout yang lebih mantap untuk diriku? Akan aku terima dengan penuh rela. =D

Friday, April 11

Tag #3

Sudah tiga tag aku buat rupanya. Asalnya aku tak ingin membuat tag yang satu ini. Tapi disebabkan Alin sudah letak nama aku kat blognya yang famous tu, aku pun membuat jugalah tag ini. (Ini adalah alasan untuk mengupdate blog...harap maklum).

Tag ini menyelongkar apa yang ada di dalam beg aku. Tapi jangan risau, tak ada apa-apa yang pelik dalam beg aku ni.

Okaylah, kita mulakan satu persatu. Ini dia beg aku yang aku bawa hampir ke mana-mana saja di sini:

lawa, kan? aku suka tali kat depan beg ni... boleh disimpul-simpul semasa bosan :D


Ini pula isinya yang selalunya aku bawa:-


Dari kiri: Plastik shopping bag, name tag, earphone, passport, buku catatan, map.

1. Plastik shopping bag
- Shopping center di sini tidak menyediakan plastik bag secara percuma, so untuk menjimatkan kos, kami membeli plastik bag sekali sahaja, lepas itu reuse. =D

2. Name Tag
- Pass untuk keluar masuk ke tempat kerja. Lagi lawa daripada kad matrik UTP, seryes.

3. Earphone
- Sebagai back up untuk mendengar lagu di handset andainya iPod kehabisan bateri.

4. Passport.
- Macam kad pengenalanlah kat sini. Untuk travel ke mana-mana memang penting.

5. Buku catatan.
- Tak catat apa-apa pun, hanya sebagai persediaan untuk mencatat, jika perlu.

6. Map
- Map untuk ke mana-mana kawasan berhampiran. Tapi memang jarang diguna pakai pun.


Handset, dompet, kunci? Aku tak pernah letak dalam beg. Letak dalam poket seluar atau jaket saja kerana lebih senang untuk dicapai.

Penat juga menyelongkar beg sendiri, aku tak ingin kamu semua penat, okay? Jadi aku tak ingin tag sesiapa kali ini. =p

Wednesday, April 9

Tag Lagi...

Nak dijadikan cerita, aku ditagged oleh Husna. Layan aje...
So, here is the tag:

INSTRUCTIONS - You guys kena menjawab soalan- soalan yang telah pun disediakan.Tetapi here’s the twist - You’ve got to answer the questions sambil mendengar lagu di Winamp or any music players, with list of your favorite songs in random / shuffle mode. And to make things even interesting, the questions are to be answered based on the songs you are currently listening to - like for each new question, you gotta hit “NEXT” on your player and see what song comes up next, and from there, you gotta answer the questions and the answer gotta be berdasarkan atau berkaitan dengan that particular song.

Here are the questions:-

1. If Someone Say “Is This Ok?”, You Say?
- Francesca Peter - Sekadar di Pinggiran
-
Sekadar di pinggiran = meminggirkan soalan itu? I'm not that kind of person, okay.

2. What Would Best Describe Your Best Personality?
- Dido - White Flag
-
White flag = bersih? menyerah kalah? Well, both terms do not describe my personality very well.

3. What Do You Like In A Guy / Girl?
- Enrique Iglesias - Push
- No idea what push here means xD

4. How Do You Feel Today?
- Mohabbatein - Rhythm
- Rhythm = the systematic arrangement of musical sounds, according to duration and periodical stress (Consise Oxford Dictionary). Maksudnya, aku stress kah?

5. What Is Your Life Purpose?
- Jamelia - Superstar
- Maybe I wanna be a superstar for someone, but not for everyone!

6. What Is Your Motto?
- Yanni - One Man's Dream
- my motto is my dream?

7. What Do Your Friends Think About You?
- Dil Hai Tumhara - Dil Laga Liya
- Dil Laga Liya = I have given my heart. No comment.

8. What Do You Think About Your Parents?
- Thalia - Regresa A Mi
- Regresa A Mi = Return to me. Ada kaitankah?

9. What Do You Think About Very Often?
- Hillary Duff - Gypsy Woman
- Hahahaha. Tipu!!!

10. What Do You Think About Bestie?
- Utada Hikaru - First Love
- No idea!

11. What Do You Think Of The Person You Like?
- Hilary Duff - Metamorphosis
- Metamorphosis = a change in form or nature. I like the person that change in form or nature??

12. What’s Your Life Story?
- Britney Spears - My Prerogative
- My life story is my exclusive privilage, it's my prerogative.

13. What Do You Want To Be When Grow Up?
- Toni Braxton ft. Il Divo - The times of our lives
- ''Feel like we're having the times of our lives, we'll find the glory...'' =D

14. What Do You Think When You See The Person You Like?
- Agnes Monica - Tak Ada Logika
- ''Cinta ini kadang-kadang tak ada logika...'' Mungkin ada betulnya!

15. What Do Your Parents Think Of You?
- In Team - Nur Kasih
- Nur kasih = cahaya kasih. Best2.. =D

16. What Will You Dance To At Your Wedding?
-Siti Nurhaliza - Bisakah
- Bisakah? Biar betul.

17. What’s Your Hobby / Interest?
- Evanescence - My Immortal
- ''I'm tired of being here..supress by my childish fear...'' Ngarut!

18. What’s Your Biggest Fear?
- Maroon 5 - She Will Be Loved
- Erm...(thinking)

19. What’s Your Biggest Secret?
- Tegan & Sara - Where does the good go
-
Erk..no comment!

20. What Do You Think About The Person Who Started This Tag?
- Dhoom 2 - Crazy Kiya Re
- Agaknya lah..hahah~

21. What Do You Think About The Person Who Tagged You To Do This Entry?
- Monrose - What You Don't Know
- Ngarut lagi..!


Kesimpulannya, tag ini mengarut! Aku pening membuatnya dan aku tak ingin kamu semua membacanya. Kalau dah baca tu, dan merasakan kamu telah membuang masa dengan sia-sia, janganlah diriku dipersalahkan. Salahkan orang yang mencipta tag ini dan orang yang telah tag aku! =p
Oh, aku nak suruh orang lain pening sekali..aku ingin tag Anis, Illy, dan Amir. Amir xde blog? Tak kira, aku nak tag dia jugak! Hahaha.

Tuesday, April 8

Quotes Lagi...

Q: Asyik quotes je, dah tak ada idea lain agaknya engkau ni?
A: Aku peduli apa..ni blog aku..~
Q: Blog kau pun, orang lain baca jugak!
A: Ada orang baca ke blog aku?? (dengan muka terkejut)
A: Ah..tak kira, aku nak buat quotes jugak...aku tgh bosan ni!
(Quotes bermula)
''Kerusi yang empuk, meja yang selesa, fast internet connection, bos aku outstation...akulah bos...'' - heard this from one of my old friend. Funny but true. =D
''Kalau kita menangis, air mata boleh kita kesat, tapi semangat jangan sesekali gugur macam air mata, kalau jatuh kita bangun lagi, tak boleh lari kita berjalan, tak boleh bergerak laju, kita bergerak perlahan, yang penting kita bergerak ke depan, lama-lama kita sampai juga ke matlamat yang hendak kita capai..'' - from one of my most respectable, unforgetable teachers, thanks a lot for giving me inspiration to choose chemical engineering!
''Kebenaran itu kadang-kadang amat pahit, lebih pahit daripada hempedu. Mungkin sebab itulah sesetengah kebenaran itu lebih baik disimpan jauh di lubuk hati, supaya hempedu itu tidak pecah dan memahitkan segala kemanisan yang ada..'' - just my 2 cents =p
''Simply paying attention allows us to build an emotional connection. Lacking attention, *empathy hasn't a chance.'' - Daniel Goleman, psychologist and award-winning author of "Emotional Intelligence"(EI). *empathy = ability to understand and share the feeling of another.
(Quotes tamat)
Q: Lepas ni kau nak buat quotes lagi ke?
A: Kau tak nak baca sudah! hahah..~
Begitulah dunia ini, penuh dengan pementasan dan drama. (is this a quote?). Lalalal..~

Monday, April 7

LOTR dan winter-spring...


Aku memang tak ada idea untuk menulis blog. Nak dijadikan cerita untuk menulis (baca: menaip), semalam, aku menonton Lord of the Ring Trilogy. Dalam 10 jam jugalah masa aku dipenuhkan begitu saja. Rasa macam malas je nak abiskan, tapi dah xde keje. So, abis lah jugak akhirnya.


Ini kali kedua aku menonton filem tersebut. Memang bestlah! Rugilah kepada sapa2 yang tidak menonton. =p


So, seperti biasa, aku berangan-angan lagi. Kalau diberi pilihan aku nak jadi sapa dalam pengembaraan penuh mencabar tu.




Watak-watak yang menarik perhatian aku:-

Gandalf - powerful, ada karisma tersendiri.
Aragorn - heroic all da-time
Legolas - skill memanah yang best!
Sam - kawan yang setia
Gimli - funny dwarf =D
Merry, Pippin - sometimes funny, ok lah.
Arwen - ehmm... =p


Watak-watak yang aku kureng:-
Gollum - nakal neh!
Sauron - nakal amat!
Frodo - lemah semangat btul..nyampah!
Orcs, Uruks - sapekah yang suka, angkat tangan..huh!
Galadriel - seriau aku dengar dia cakap.


Lain-lain, sila tengok sendiri. =p


So, aku pilih Gandalf. Sebabnya dah dinyatakan di atas. Dan jika aku diberi peluang untuk memilih kawan, aku pilih Sam, ''Samwise the Brave''.


Aku rasa, dalam filem ni, Sam adalah hero sebenar. Betapa besar pengorbanan yang dia buat untuk seorang kawan. Aku sendiri belum tentu mampu buat begitu untuk seorang kawan. Dikecewakan, tapi masih lagi setia.


Dah2..sudah banyak mengarut, back to topic. Sekarang sepatutnya dah spring, tapi masih lagi sejuk. Semasa menunggu bas pagi tadi, terasa aura sejuk macam awal-awal winter, semasa aku dan kawan2 mula-mula sampai di sini.


Sejuknya membuatkan aku ingin duduk dalam selimut tebal dan memejamkan mata bermimpikan yang indah-indah!... =D


Tapi aku sedar, hari ini baru saja bermula. It's Monday! At the same time, I wish it's Friday...can't wait for Fridays..hahaha. =D